top of page

Pierre Bokma kruipt in de huid van NSB'er in 'Bankier van het Verzet'


Pierre Bokma heeft een van de hoofdrollen bemachtigd in de nieuwe Nederlandse speelfilm BANKIER VAN HET VERZET. Hij speelt Rost van Tonningen, een NSB'er die door de Duitsers werd geparachuteerd tot president van de Nederlandse Bank. Walraven en Gijs van Hall wisten onder zijn neus tientallen miljoenen te verduisteren ter financiering van het verzet. Afgelopen zaterdag stond Bokma samen met mede-hoofdrolspelers Barry Atsma en Jacob Derwig op de set tijdens de eerste draaidag in het Amsterdams Stadsarchief. Voor Pierre Bokma is de rol van Rost van Tonningen er één met een bijzondere boodschap: "Dit tamelijk onbekende verhaal over een van de belangrijkste verzetsdaden tijdens de WOII verdient een podium. Het is nu meer dan ooit van educatieve waarde en ik hoop dat we daarmee ook een jong publiek weten te bereiken. Het is de bedoeling van de makers om te laten zien waar 'gewone' mensen, zoals Van Tonningen, toe in staat zijn en welke levensgevaarlijke trucs er voor nodig zijn om dat weer ongedaan te maken." De opnames van BANKIER VAN HET VERZET zijn dit weekend gestart en zullen nog tot eind april doorgaan. De film wordt voorjaar 2018 in de bioscoop verwacht. Over BANKIER VAN HET VERZET Als bankier Walraven van Hall (Barry Atsma) wordt gevraagd of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten, aarzelt hij niet lang. Samen met zijn broer, Gijs van Hall (Jacob Derwig), bedenkt hij een riskante constructie om grote leningen af te sluiten waarmee het verzet gefinancierd kan worden. Als ook dat niet genoeg is bedenken de broers de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis: tientallen miljoenen guldens worden onder het oog van de bezetters de Nederlandse Bank uit gesluisd. Maar hoe grootschaliger de operatie wordt, hoe meer mensen er vanaf weten. Iedere dag neemt de kans toe dat iemand dat ene foutje maakt dat een einde kan maken aan de daden en het leven van de bankiers van het verzet. BANKIER VAN HET VERZET wordt geregisseerd door Joram Lürsen (PUBLIEKE WERKEN). Het scenario is geschreven door Marieke van der Pol (DE TWEELING, BRIDE FLIGHT). De film wordt geproduceerd door NL Film in samenwerking met Nanook Entertainment, Zilvermeer Productions en de Evangelische Omroep (EO). De film komt tot stand met steun van Het Filmfonds door middel van onder meer een Telescoopbijdrage en het Cobofonds.

PIERRE BOKMA TAKES ON THE ROLE OF COLLABORATOR WITH THE GERMANS IN WWII IN ‘BANKIER VAN HET VERZET’

Pierre Bokma plays one of the leading roles in the latest Dutch cinema film called BANKIER VAN HET VERZET (Banker of the Resistance Movement). He plays the role of Rost van Tonningen, a collaborator with the enemy, who was appointed President of the Central Bank of the Netherlands by the Germans. Walraven (Barry Atsma) and Gijs (Jacob Derwig) van Hall managed to embezzle tens of millions of guilders from right under his nose to finance the resistance movement.

For Pierre Bokma, his role of Rost van Tonningen has a very special message: "This relatively unknown story about one of the most important acts of resistance during WII deserves to be told and remembered. Its educational value is recognised more than ever before, and I hope the film will also be able to reach out to a younger audience. The producers aim to show what 'ordinary' people like Van Tonningen are capable of doing, and how life-threatening tricks are needed to undo such acts afterwards."

Shooting of BANKIER VAN HET VERZET started in late February and will continue until early May. The film is expected to be released in the spring of 2018.

(Fotocredits: Pim Ras)

bottom of page