top of page

Gouden Film voor Dummie de Mummie en de Tombe van Achnetoet


Dummie de Mummie en de Tombe van Achnetoet, de avontuurlijke familiefilm van Pim van Hoeve, heeft de Gouden Film status bereikt. Meer dan 100.000 bezoekers zagen de film in de bioscoop sinds de release op 4 oktober. Om dit te vieren werd hoofdrolspeler Julian Ras door acteur Leendert de Ridder (Mees Kees) vanmiddag verrast met de award tijdens Cinekid. De Gouden Film wordt uitgereikt door het Nederlands Filmfonds en het Nederlands Film Festival in samenwerking met L’or Espresso, hoofdsponsor van het Nederlands Film Festival. Dummie de Mummie en de Tombe van Achnetoet is de twaalfde film die dit jaar de Gouden Film status behaalt. De film ging op 23 september in première tijdens de 37e editie van het Nederlands Film Festival. In de film heeft Dummie (Yahya Gaier) heimwee en wil hij terug naar Egypte om het graf van zijn ouders te zoeken, zodat hij afscheid van hen kan nemen. Klaas (Roeland Fernhout) ziet die reis helemaal niet zitten. Hij vindt vliegen naar Egypte maar eng, het kost veel te veel geld en Dummie heeft geen paspoort. Maar als Dummie’s schilderij van juffrouw Friek (Jennifer Hoffman) voor een groot bedrag verkocht wordt én hij een paspoort weet te regelen, vertrekken Klaas, Goos (Julian Ras), Dummie en juffrouw Friek naar Egypte. Maar is de Tombe van Achnetoet na vierduizend jaar nog wel te vinden? Met een plan van meester Krabbel (Stefan de Walle) gaan Dummie en Goos op onderzoek uit. Maar de zoektocht zit vol gevaren en de beste vrienden lopen in een valstrik. Kan Klaas hen op tijd redden of blijven Dummie en Goos voor altijd gevangen? Dummie de Mummie en de Tombe van Achnetoet is een film van regisseur Pim van Hoeve en producent Paul Voorthuysen naar het scenario van Tijs van Marle. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek uit de Dummie de Mummie boekenreeks van Tosca Menten en is de derde verfilming in de reeks. Hoofdrollen zijn voor Julian Ras, Yahya Gaier, Roeland Fernhout, Stefan de Walle, Jennifer Hoffman, Ergun Simsek, Gürkan Küçüksentürk en Noah de Nooij. De film is een productie van PVPictures in samenwerking met Nickelodeon, en is tot stand gekomen met een bijdrage uit Suppletie en de Netherlands Film Production Incentive van het Nederlands Filmfonds en participanten via Euro Groei. Dummie de Mummie en de Tombe van Achnetoet wordt gedistribueerd door Dutch FilmWorks en is te zien in 131 bioscopen.

bottom of page