top of page

Eerste verzameling IP-adressen illegale downloads start met The Hitman's Bodyguard


Dutch FilmWorks heeft toestemming om de IP-adressen te verzamelen van mensen die illegaal hun films en series downloaden, om zo tot een schikkingsvoorstel te komen met de downloader. Dat maakte De Autoriteit Persoonsgegevens op woensdag 6 december bekend via de Staatscourant. De eerste film waarbij dit gedaan wordt is The Hitman’s Bodyguard, die sinds 15 december op DVD, 4K BluRay en VOD verkrijgbaar is. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft hiermee haar ontwerpbesluit van afgelopen juli omgezet in een definitief besluit. Het gaat om een eerste test waarbij een redelijke schikking centraal staat en de volledige schade en kosten nog niet worden verhaald op de illegale downloaders. Voor het verzamelen van de gegevens schakelt de filmdistributeur de hulp in van de Duitse partij Tecxpio. Dutch FilmWorks zal haar zorgvuldig samengestelde lijst met IP-adressen van overtreders voorleggen aan de betreffende internetprovider(s), met het verzoek de contactgegevens te verstrekken. Deze illegale downloaders ontvangen vervolgens een schikkingsvoorstel. Indien de internetproviders de gegevens niet vrijgeven wordt er een verzoek ingediend bij de rechter. Het bedrag van het schikkingsvoorstel bedraagt in eerste instantie €150. Dutch FilmWorks zal consumenten duidelijk kenbaar maken bij welke films en series onderzoek plaatsvindt. Hiervoor wordt o.a. social media ingezet. Willem Pruijssers, CEO Dutch FilmWorks: “Wij zijn heel erg blij met de beslissing. Dit betekent dat wij eindelijk kunnen starten met het verzamelen van IP-adressen van mensen die onze films illegaal kijken. The Hitman’s Bodyguard is de eerste film die na de bekendmaking verkrijgbaar is op DVD, 4K BluRay en TVOD. Met 367.000 bezoekers was de film een groot succes in de Nederlandse bioscopen, wat over het algemeen betekent dat de film on demand goede resultaten behaalt, maar ook een hoog downloadpercentage kent. Daarnaast is de film een Amerikaans-Nederlandse coproductie en hebben er heel veel Nederlandse crewleden met hart en ziel aan gewerkt. Ook voor hen is het prettig als men niet zonder te betalen gebruik maakt van hun werk, om dit soort producties in de toekomst mogelijk te blijven maken. Het schikkingsvoorstel is zeer schappelijk, zeker in verhouding met de bedragen die men in omringende landen eist voor illegale downloads."

bottom of page