Er komt een bioscoopfilm over Louis van Gaal. Dat maken Omroep MAX, producent DOXY Films en distributeur Dutch FilmWorks vandaag officieel bekend. De première vindt plaats op 11 april in Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam en vanaf 14 april zal de film in de bioscoop te zien zijn.
De film portretteert één van de beste voetbaltrainers die ons land ooit gekend heeft én de man over wie iedereen een mening heeft. Filmmaker Geertjan Lassche volgde Louis van Gaal de afgelopen drie jaar en voerde vele gesprekken met hem om een beeld te kunnen schetsen van zijn ongekende loopbaan, de ontwikkeling van het fenomeen Van Gaal en de bijzondere man achter het veelbesproken imago. Zo komen naast de aandacht voor zijn carrière ook zijn achtergrond, gezinsleven, interesse in (sport)psychologie en zijn grote inzet voor de stichting Spieren voor Spieren aan de orde.
“Ik vond het een eer om mijn medewerking te verlenen aan een film over mijn leven. Mijn imago komt niet overeen met de persoon die ik ben. Helaas. Je moet me persoonlijk kennen om door dat imago heen te kijken. Daarom heb ik voor één keer een filmmaker toegelaten." Louis van Gaal
In de film blikt Van Gaal met diverse nationale- en internationale voetbalsterren terug op hoogte- en dieptepunten uit zijn kleurrijke leven, maar ook zijn vrouw en dochters spelen een grote rol. De filmische tocht voert van de Watergraafmeer, langs Ajax, AZ, FC Barcelona, FC Bayern München, het Nederlands Elftal en Manchester United naar Portugal. Als het verhaal bijna rond is, toont de film hoe deze trainer met pensioen gehoor geeft aan de oproep om toch voor de derde keer bondscoach van het Nederlands elftal te worden en op welke onwaarschijnlijke manier hij dit invult.
Deze productie is een initiatief van Omroep MAX in coproductie met DOXY Films en is mede tot stand gekomen dankzij de financiële ondersteuning van het NPO-fonds, Netherlands Filmproduction Incentive en CoBO.
OVER DE MAKERS
Geertjan Lassche won al vele prijzen en kreeg de titel Journalist van het jaar 2020 vanwege een door hem bedacht programma tijdens de uitbraak van Corona. Hij maakte eerder films over sport-gerelateerde onderwerpen, zoals Hemelbestormers (IDFA 2014), Niemand Kent Mij (over Thomas Dekker) en Zwart IJs. Samen met DOXY Films maakte hij in 2016 De Mooiste Marathon.
Producent DOXY Films is een toonaangevend onafhankelijk filmproductiebedrijf voor documentaire en fictie. Ook heeft DOXY, na documentaires als Becoming Zlatan, haar speelveld verbreed met sport-gerelateerde films. Uitgangspunt is verbinding van relevante onderwerpen met een originele visuele stijl. Het team heeft jarenlange ervaring en staat sinds 2004 aan de wieg van spraakmakende kwaliteitsfilms, o.l.v. Janneke Doolaard, Sylvia Baan en Harmen Jalvingh.
Omroepbaas Jan Slagter richtte in 2002 Omroep MAX op omdat hij vond dat er te weinig media-aanbod was voor 50-plussers. In 2014 werd hij uitgeroepen tot Omroepman van het Jaar. Een jaar later werd Slagter benoemd tot officier in de Orde van Oranje- Nassau en werd hem een decoratie toegekend voor de oprichting en bijdrage aan stichting Welzijn Gehandicapten Nederland. In 2020 ontving Jan Slagter de Media Oeuvre Award 2019 voor zijn inzet voor de Nederlandse media, uitgereikt door Joop van den Ende.
Comments