top of page

Opnames bijzondere WO2 documentaire reeks VOICES OF LIBERATION van start

De opnames voor VOICES OF LIBERATION zijn van start gegaan. Deze dynamische en visuele 11-delige documentaire reeks volgt, aan de hand van persoonlijke verhalen, de bevrijdingsroute die tijdens WO2 werd afgelegd door de westelijke geallieerden. Hosts vanuit verschillende Europese landen begeleiden de afleveringen. Onder andere acteur Géza Weisz, Bella Hay en de Vlaamse presentator/zanger Bart Peeters verlenen hun medewerking. De opnames in Nederland vinden deze week plaats.


VOICES OF LIBERATION wordt geproduceerd door Czar Film & TV in coproductie met Streamz, Netflix, Interstellar en NL Film. Koen Mortier (Ex Drummer, 22nd of May, Un Ange) tekent voor scenario en regie en Dutch FilmWorks is verantwoordelijk voor de (internationale) verkoop. De reeks werd gefinancierd met steun van Screen Flanders, het Belgische TaxShelter en het Nederlandse Incentive. De serie zal volgend jaar op Netflix in Nederland te zien zijn en op Streamz in Vlaanderen.


Meer dan 75 jaar geleden na de bevrijding van Europa geeft VOICES OF LIBERATION een impressie van die bevrijding via de stemmen van betrokken. De serie neemt de kijker mee naar de grootste militaire operatie uit de geschiedenis via mijlpalen als D-Day, Operation Market Garden en de Slag om de Schelde. Ze onderscheidt zich daarbij door haar zoektocht naar persoonlijke verhalen in plaats van militaire details. Via dagboekfragmenten, brieven en andere schrijfsels uit die tijd kan de kijker meevoelen wat de betrokkenen op die specifieke momenten, op die plaats voelden en meemaakten. Dat gaat soms om dingen die zelfs de meeste gespecialiseerde historici niet wisten over de bevrijding van Europa.


VOICES OF LIBERATION gaat voor de opnames terug naar plekken uit de bevrijdingsroute Beeldmateriaal vanuit de oorlog wordt gecombineerd met beelden van nu, vanaf dezelfde plaatsen waar die beelden destijds gemaakt of ontdekt werden. De route die de schakel vormt, voert van Zuid Engeland waar de voorbereidingen al 1,5 jaar voor de bevrijding begonnen naar de stranden van Normandië, de Belgische Ardennen, de Zuid Oostelijke provincies van Nederland, het Duitse Hürtgenwald en Berlijn.


Elke aflevering wordt begeleid door lokale hosts die allemaal een familiaire connectie hebben met WO2. Zo stierf de joodse opa van acteur Géza Weisz, ook acteur en ook luisterend naar de naam Géza, in concentratiekamp Auschwitz en was de grootvader van Bart Peeters een belangrijke speler in het verzet van Lier. Naast de feiten vertellen de hosts ook hun persoonlijke verhalen en geven zo het publiek een andere kijk op de gebeurtenissen.

Comments


bottom of page